Inscripció oberta per a la 6a edició (híbrida) del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència (28/6-2/7/2021)

De dilluns 28 de juny fins a divendres 2 de juliol (ampliable a dissabte 3) els estudiants preuniversitaris aficionats a la màgia i a la ciència tornaran a tenir una cita a Girona amb el VI Campus d’Estiu de Màgia i Ciència. Mitjançant diferents activitats combinaran els seus coneixements científics amb habilitats artístiques, tot comprovant que efecticament art i ciència són compatibles. En concret, aquest Campus planteja un enriquiment educatiu fent servir la màgia, a la vegada que presentarà algunes tendències en il.lusionism que són possibles gràcies als avenços de la ciència.

Donada la situació causada per la pandèmia de Covid-19, aquest any el campus tindrà un format híbrid, que combinarà activitats presencials i no presencials. En tot cas, la presencialitat estarà en funció de les circumstàncies i de la normativa sanitària vigent en aquell moment, i d’acord amb el que pugui determinar la Universitat de Girona.

El Campus està obert a estudiants de 4rt curs d’ESO i de 1r i 2n curs de Batxillerat (també CFGM/GS), encara que excepcionalment es podrà admetre estudiants de 3r curs d’ESO.

cemc21-cartell

Formulari d’inscripció: https://forms.gle/mU9vANG1jk9qwTZt8

Contingut

El campus s’articularà al voltant de 7 nuclis temàtics. Hi haurà sessions teòriques a càrrec de professors i estudiants universitaris de l’Escola de Divulgadors Científics de la C4DUdG, i sessions pràctiques.

L’objectiu del Campus és que els participants aprenguin conceptes científics, i també que desenvolupin les seves habilitats comunicatives. Per aixó, per la tarda es faran sessions pràctiques, en algun cas a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

1. Història. Els científics com a mags. La màgia cerca efectes sorprenents, desconeguts per al públic. Els avenços científics poden trobar elements desconeguts. Des de sempre, els mags se n’han aprofitat.

2. La ciència de les coses curioses. Hi ha molts de fets científics que, sense arribar a semblar màgia, criden la nostra atenció. Curiositats científiques, jocs i trencaclosques apareixeran en aquest mòdul.

3. Màgia amb pocs secrets. S’hi veurà, entre d’altres temes, reaccions que hi ha a la cuina, enganys visuals amb il.lusions òptiques, figures increïbles com flexàgons i paradoxes percerptives.

4. La ciència explica la màgia. Començarem a descriure alguns fets científics que han estat, i són, utilitzats pels il.lusionistes. Apareixeran nocions sobre òptica, magnetisme, superconductivitat i neurociència.

5. Màgia per introduir ciència. Hi ha molts de conceptes científics difícils d’entendre. A vegades es poden trobar jocs de màgia que ajuden a la seva introducció. En veurem alguns exemples (amb jocs inclosos).

6. Màgia matemàtica, física i química. Adaptarem jocs de màgia als currículums d’ESO i Batxillerat de Matemàtiques, Física i Química.

7. Màgia i comunicació. La forma de presentar els efectes màgics pot ser útil en la comunicació de la ciència i també en la comunicació interpersonal. Hi aprofondirem en aquest capítol.

Planificació

El Campus es desenvoluparà des de dilluns 28 de juny fins a divendres 2 de juliol, i opcionalment dissabte 3 de juliol al matí, en horari de 10 a 2 del matí, amb possibilitat de sessions pràctiques addicoinals per la tarda en funció de la demanda.

L’agenda prevista per a aquesta VI edició de 2021 és aquesta: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KfcCrGazLrNkh4KAMDlA796kCfy_yjnjL7FpT2pWui4/edit?usp=sharing

Com a exemple d’activitats que s’han anat fent, es mostra aquí el que es va fer presencialment a la IV edició (veure els diferents resums dels anys anteriors).

  • Dimecres 26 de juny es visitarà el Museu del Cinema de Girona, i es farà un Itinerari Màgic-Científic pel Barri Vell de la ciutat.
  • Dijous 27 de juny a la tarda hi haurà pràctiques en una Biblioteca de Girona, i es participarà a l’activitat “Enraholem la Ciència” a la mateixa Biblioteca.
  • Divendres 28 de juny hi haurà una festa de cloenda a càrrec dels propis participants.
  • Dissabte 29 de juny hi haurà activitats opcionals especials
  • Es visitarà una col·lecció relacionada amb la màgia i la ciència de l’àrea geogràfica de Girona.

En tot cas, en el marc de les activitats no presencials, es duran a terme tallers grupals, classes i jocs diversos, sempre sota la supervisió de professorat sènior i júnior.

Ubicació

El Campus tindrà la seva seu a la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG a la Facultat de Ciències, que és accessible en autobús des del centre de Girona amb la línia urbana L8 (només com informació, ja que no hi ha presencialitat)

Capacitat

Donades les característiques del Campus i la seva intensitat, el número màxim de participants que es podran acceptar serà de 20. Ateses les circumstàncies no presencials d’aquesta edició, però, aquest número podrà ser superior.

Professorat

Direcció: Miquel Duran (Girona) i Fernando Blasco (Madrid)

Coordinació: Joan Grèbol (estudiant UdG)

Supervisió de la C4D: Sílvia Simon

Professorat en línia: Paul Nugent (UK), José Ilic (Xile) i Fernando Blasco (Madrid)

Professorat local: Artur Antúnez, Arnau Guïbes, Pau Corney i Carles Alcaide

Organització

Aquest Campus està organitzar per l’equip de treball de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG, i forma part del projecte de Màgia i Ciència, que ha obtingut finançament parcial per part de la FECyT.

El Campus és un pas més en la relació entre màgia, ciència i educació, que al 2015 ja vam treballar amb la I Trobada de Ciència, Màgia i Educació, a Girona, i al 2017 al MUNCyT d’Alcobendas, amb un notable èxit. Llavors, vam poder compartir idees entre mags, científics i educadors, per poder-les aplicar millor a cada àmbit de treball. Ara volem que siguin els més joves qui comencin a conèixer aquesta confluència. Aquest projecte també inclou l’Escola de Divulgadors Científics, on estudiants universitaris fan experiències de comunicació i divulgació, tot col.laborant amb els diferents projectes de la C4DUdG.

Resums anuals:

Aquests resums us poden donar una idea del que us espera per a la nova edició.

L’equip organitzador té una bona experiència en aquest tema. La posada en escena anomenada “La Màgia de la Taula Periòdica” va obtenir una Menció d’Honor al concurs Ciencia en Acción de 2014 a Barcelona, i ha estat representada als Caixafòrums de Lleida, Tarragona i Girona, al Museu de la Ciència de Valladolid, a Saragossa i Sevilla, i en events internacionals a Nancy (França) i a Londres. També hem participar a Science is Wonder-ful a Brussel.les, Teaching with Mysteries a Leiden (Holanda) o al Science Piknik (Varsòvia). El 2018. l’espectacle “Secrets de Mendeleiev” va obtenir una nova menció d’honor al mateix concurs. D’altres activitats han estat a la final també.

Totes aquestes accions estan destinades a incrementar la cultura científica de la societat, introduint la ciència a la cultura quotidiana.

Responsables del campus: Miquel Duran i Fernando Blasco

Cartell del Campus: cemc21-cartell

Preu

La inscripció al #cemc21 és de franc

Uniformitat 

Els participants del campus rebran samarretes identificatives que hauran de portar durant l’horari establert a les activitats de caire presencial.

Sol.licitud de participació

Les persones interessades (estudiants de 4rt d’ESO, i de 1r i 2n de Batxillerat, cicles CFGM i CFGS) en assistir a aquest Campus, hauran d’emplenar el formulari que hi ha a la pàgina https://forms.gle/mU9vANG1jk9qwTZt8 fins al 23 de juny. En un dels aparttats, hauran d’exposar el seu interès pel Campus, què els motiva a demanar la seva assistència, i per què creuen que haurien de ser seleccionats.

En cas de dificultat amb el formulari, caldrà enviar un e-mail a ecme@magcimooc.net

La comunicació de persones acceptades es farà, com a molt tard, el 26 de juny.

Donat que el Campus es financia amb recursos públics i que no suposa cap cost d’inscripció, els estudiants admesos hauran de signar un “compromís d’assistència”, per no afectar negativament a altres estudiants que hi estiguéssin interessats i que no hagin estat seleccionats.