I ja en van 9! Obertes les inscripcions per al Campus d’Estiu de Màgia i Ciència 2024!

Estem emocionats d’anunciar la novena edició del nostre innovador Campus d’Estiu de Màgia i Ciència (cemc), una fusió única de màgia i ciència que promet sorprendre i inspirar!

Del dimarts 25 de juny al divendres 28 de juny, estudiants preuniversitaris de tot el territori català tenen l’oportunitat d’immergir-se en una setmana plena d’aprenentatge i descobriments. A través d’un enfocament pràctic i participatiu, els participants tindran l’oportunitat de desenvolupar les seves habilitats científiques i explorar els secrets de la màgia, tot amb la guia experta dels nostres professors júnior.

Més enllà de ser una simple immersió en el coneixement científic i l’art de la màgia, aquesta experiència és una fusió creativa que amplia els horitzons dels participants. A través de l’aplicació d’habilitats artístiques i escèniques, s’integra el desenvolupament personal dels assistents amb els coneixements adquirits durant la setmana. En el seu nucli, el campus aspira a proporcionar un enriquiment educatiu i objectiu, utilitzant tècniques innovadores com la màgia, alhora que ofereix una plataforma per a l’adquisició de coneixements en múltiples àmbits de la ciència.

El Campus està obert a estudiants de 4rt curs d’ESO i de 1r i 2n curs de Batxillerat (també CFGM/GS), encara que es podrà admetre estudiants de 3r curs d’ESO.

Aquest any, estem encantats de presentar novetats emocionants inspirades per les recomanacions dels participants en anteriors edicions. Amb una presència encara més destacada de figures científiques reconegudes, així com una atenció renovada en les habilitats de comunicació interpersonal i la connectivitat amb el públic, el CEMC 2024 promet ser una experiència única que combina el coneixement amb la màgia.

La modalitat d’inscripció per a aquesta edició continua seguint el mateix format que en les anteriors. Per a registrar-se, cal omplir el següent formulari o bé escanejant el codi QR del cartell que us augmentem a continuació:

Continguts del campus

El campus s’articularà al voltant de 7 nuclis temàtics. Hi haurà sessions teòriques a càrrec de professors i estudiants universitaris de l’Escola de Divulgadors Científics de la C4DUdG, alhora que es combinen amb sessions pràctiques.

L’objectiu del Campus és que els participants aprenguin conceptes científics, i també que desenvolupin les seves habilitats comunicatives. Per això, per la tarda es faran sessions pràctiques, en algun cas a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

1. Història. Els científics com a mags. La màgia cerca efectes sorprenents, desconeguts per al públic. Els avenços científics poden trobar elements desconeguts. Des de sempre, els mags se n’han aprofitat.

2. La ciència de les coses curioses. Hi ha molts de fets científics que, sense arribar a semblar màgia, criden la nostra atenció. Curiositats científiques, jocs i trencaclosques apareixeran en aquest mòdul.

3. Màgia amb pocs secrets. S’hi veurà, entre d’altres temes, reaccions que hi ha a la cuina, enganys visuals amb il.lusions òptiques, figures increïbles com flexàgons i paradoxes percerptives.

4. La ciència explica la màgia. Començarem a descriure alguns fets científics que han estat, i són, utilitzats pels il.lusionistes. Apareixeran nocions sobre òptica, magnetisme, superconductivitat i neurociència.

5. Màgia per introduir ciència. Hi ha molts de conceptes científics difícils d’entendre. A vegades es poden trobar jocs de màgia que ajuden a la seva introducció. En veurem alguns exemples (amb jocs inclosos).

6. Màgia matemàtica, física i química. Adaptarem jocs de màgia als currículums d’ESO i Batxillerat de Matemàtiques, Física i Química.

7. Màgia i comunicació. La forma de presentar els efectes màgics pot ser útil en la comunicació de la ciència i també en la comunicació interprofessional.

Agenda

Aquí podreu trobar l’agenda de l’edició d’enguany: https://ja.cat/cemc24

O també la podeu trobar escanejant el següent codi QR.

Ubicació

El Campus tindrà la seva seu a la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona (c/ Maria Aurèlia Capmany i Farnés, 69, 17003 Girona), que és accessible en autobús des del centre de Girona amb la línia urbana L8 o L11 o bé amb cotxe.

Capacitat

Donades les característiques del Campus i la seva intensitat, el número màxim de participants que es podran acceptar serà de 20. Ara bé, aquest número és ampliable en funció de les circumstàncies.

Codirectors:

  • Miquel Duran, professor de química física de la UdG (@miquelduran)
  • Fernando Blasco, professor de matemàtica aplicada de la UPM (@fblascoxyz)

Coordinadors i coorganitzadors:

  • Carles Alcaide, estudiant de química de la UdG (@carles_ab_26)
  • Joan Grèbol, doctorand en química de la UdG i del DIPC (@jgrebol10)

Supervisió:

  • Sílvia Simon, professora de química física de la UdG i directora de la @c4dudg (@silviasimonr)

Professors júnior:

  • Arnau Güibes, estudiant del doble grau d’enginyeria i ade de la Udg (@argu301)
  • Carla Casals, estudiant del grau d’enginyeria de sistemes aeroespacials de la UPC (@carlacasals07)
  • Pau Corney, estudiant de màster en biotecnologia de la UAB (@pau.corney)
  • Mireia Serrat, estudiant del grau de química de la UdG (@mmireia.s)
  • Eloi León, estudiant del grau de química de la UdG (@eloi.catt)

Col·laboradors:

  • Josep Duran, professor de química inorgànica de la UdG (@reaccionapepduran)
  • Aythami Soto, químic i youtuber divulgador (@aschemist)
  • Jordi Duran, mag, educador i comunicador