La 8ª edició del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència ja arriba! (26/06-30/06/2023)

Enguany celebrem el VII Campus d’Estiu de Màgia i Ciència amb moltes novetats!

Els estudiants preuniversitaris d’arreu del territori podran gaudir d’una setmana plena de màgia i ciència que començarà el dilluns 26 de juny i es finalitzarà a finals de setmana, el divendres 30 de juny. En aquest campus podran desenvolupar i ampliar els seus coneixements científics i aprendre dels nostres professors júniors. No només dediquem el campus al coneixement i la màgia sinó que ampliem els nostres horitzons aplicant habilitats artístiques i escèniques al desenvolupament habitual del participant, combinant-ho amb tot els coneixements que s’aprenen al llarg de la setmana. Per ser més precisos, el que vol aquest campus és un enriquiment educatiu i objectiu fent servir innovadores tècniques, com és la màgia, a la vegada que presenta una oportunitat per adquirir coneixements en diversos àmbits de la ciència.

El Campus està obert a estudiants de 4rt curs d’ESO i de 1r i 2n curs de Batxillerat (també CFGM/GS), encara que excepcionalment es podrà admetre estudiants de 3r curs d’ESO.

Aquesta edició presentem novetats respecte els anteriors campus. De totes les valoracions que rebem dels nostres estudiants passats, intentem sempre implementar alguna cosa nova que faci evolucionar aquest campus sempre cap a millor! Ara incrementem la presència de la ciència encara més, comptant amb persones del món de la ciència. Evolucionem les relacions interpersonals i la comunicació no verbal de cares al públic relacionant-ho amb el dia a dia que pugui tenir cadascú.

Aquesta edició segueix el mateix model d’inscripció que en les edicions anteriors. Per a poder inscriure’s, cal emplenar el següent formulari o bé escanejant el codi QR del cartell promocional que us augmentem a continuació.

També us deixem un petit video promocional que hem preparat per a que pugueu veure què és el que us espera si assistiu al campus!

Continguts del campus

El campus s’articularà al voltant de 7 nuclis temàtics. Hi haurà sessions teòriques a càrrec de professors i estudiants universitaris de l’Escola de Divulgadors Científics de la C4DUdG, alhora que es combinen amb sessions pràctiques.

L’objectiu del Campus és que els participants aprenguin conceptes científics, i també que desenvolupin les seves habilitats comunicatives. Per això, per la tarda es faran sessions pràctiques, en algun cas a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

1. Història. Els científics com a mags. La màgia cerca efectes sorprenents, desconeguts per al públic. Els avenços científics poden trobar elements desconeguts. Des de sempre, els mags se n’han aprofitat.

2. La ciència de les coses curioses. Hi ha molts de fets científics que, sense arribar a semblar màgia, criden la nostra atenció. Curiositats científiques, jocs i trencaclosques apareixeran en aquest mòdul.

3. Màgia amb pocs secrets. S’hi veurà, entre d’altres temes, reaccions que hi ha a la cuina, enganys visuals amb il.lusions òptiques, figures increïbles com flexàgons i paradoxes percerptives.

4. La ciència explica la màgia. Començarem a descriure alguns fets científics que han estat, i són, utilitzats pels il.lusionistes. Apareixeran nocions sobre òptica, magnetisme, superconductivitat i neurociència.

5. Màgia per introduir ciència. Hi ha molts de conceptes científics difícils d’entendre. A vegades es poden trobar jocs de màgia que ajuden a la seva introducció. En veurem alguns exemples (amb jocs inclosos).

6. Màgia matemàtica, física i química. Adaptarem jocs de màgia als currículums d’ESO i Batxillerat de Matemàtiques, Física i Química.

7. Màgia i comunicació. La forma de presentar els efectes màgics pot ser útil en la comunicació de la ciència i també en la comunicació interprofessional.

Agenda prevista per a aquesta 8ª edició del 2023: https://bit.ly/CEMC23

Ubicació

El Campus tindrà la seva seu a la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona (c/ Maria Aurèlia Capmany i Farnés, 69, 17003 Girona), que és accessible en autobús des del centre de Girona amb la línia urbana L8 o L11 o bé amb cotxe.

Capacitat

Donades les característiques del Campus i la seva intensitat, el número màxim de participants que es podran acceptar serà de 20. Ara bé, aquest número és ampliable en funció de les circumstàncies.

Codirectors:

 • Miquel Duran, professor de química física de la UdG (@miquelduran)
 • Fernando Blasco, professor de matemàtica aplicada de la UPM (@fblascoxyz)

Coordinadors i coorganitzadors:

 • Carles Alcaide, estudiant de química de la UdG (@carles_ab_26)
 • Joan Grèbol, estudiant de química de la UdG (@jgrebol10)

Supervisió:

 • Sílvia Simon, professora de química física de la UdG i directora de la @c4dudg (@silviasimonr)

Professors júnior:

 • Arnau Güibes, estudiant del doble grau d’enginyeria i ade de la Udg (@argu301)
 • Carla Casals, estudiant del grau d’enginyeria de sistemes aeroespacials de la UPC (@carlacasals07)
 • Pau Corney, estudiant de màster de la UAB (@pau.corney)
 • Mireia Serrat, estudiant del grau de química de la UdG (@mmireia.s)
 • Eloi León, estudiant del grau de química de la UdG (@eloi.catt)

Col·laboradors:

 • Artur Antúnez, exprofessor de l’IES Narcís Xifra de Girona i mag (@themagartur)
 • Josep Duran, professor de química inorgànica de la UdG (@reaccionapepduran)
 • Aythami Soto, químic i youtuber divulgador (@aschemist)
 • Jordi Duran, mag, educador i comunicador

Patrocinadors: