Obertes les inscripcions per a la 4a edició del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència (25-29/6/2019)

Del dimarts 25 al divendres 28 de juny de 2019 (ampliable a dissabte 29) els estudiants preuniversitaris aficionats a la màgia i a la ciència tornaran a tenir una cita a Girona amb el IV Campus d’Estiu de Màgia i Ciència. Mitjançant diferents activitats combinaran els seus coneixements científics amb habilitats artístiques, tot comprovant que efecticament art i ciència són compatibles. En concret, aquest Campus planteja un enriquiment educatiu fent servir la màgia, a la vegada que presentarà algunes tendències en il.lusionism que són possibles gràcies als avenços de la ciència.

El Campus està obert a estudiants de 4rt curs d’ESO i de 1r i 2n curs de Batxillerat (també CFGM/GS), encara que excepcionalment es podrà admetre estudiants de 3r curs d’ESO.

Contingut

El campus s’articularà al voltant de 7 nuclis temàtics. Hi haurà sessions teòriques a càrrec de professors i estudiants universitaris de l’Escola de Divulgadors Científics de la C4DUdG, i sessions pràctiques.

L’objectiu del Campus és que els participants aprenguin conceptes científics, i també que desenvolupin les seves habilitats comunicatives. Per aixó, per la tarda es faran sessions pràctiques, en algun cas a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

1. Història. Els científics com a mags. La màgia cerca efectes sorprenents, desconeguts per al públic. Els avenços científics poden trobar elements desconeguts. Des de sempre, els mags se n’han aprofitat.

2. La ciència de les coses curioses. Hi ha molts de fets científics que, sense arribar a semblar màgia, criden la nostra atenció. Curiositats científiques, jocs i trencaclosques apareixeran en aquest mòdul.

3. Màgia amb pocs secrets. S’hi veurà, entre d’altres temes, reaccions que hi ha a la cuina, enganys visuals amb il.lusions òptiques, figures increïbles com flexàgons i paradoxes percerptives.

4. La ciència explica la màgia. Començarem a descriure alguns fets científics que han estat, i són, utilitzats pels il.lusionistes. Apareixeran nocions sobre òptica, magnetisme, superconductivitat i neurociència.

5. Màgia per introduir ciència. Hi ha molts de conceptes científics difícils d’entendre. A vegades es poden trobar jocs de màgia que ajuden a la seva introducció. En veurem alguns exemples (amb jocs inclosos).

6. Màgia matemàtica, física i química. Adaptarem jocs de màgia als currículums d’ESO i Batxillerat de Matemàtiques, Física i Química.

7. Màgia i comunicació. La forma de presentar els efectes màgics pot ser útil en la comunicació de la ciència i també en la comunicació interpersonal. Hi aprofondirem en aquest capítol.

Planificació

El Campus es desenvoluparà des de dimarts 25 de juny fins a divendres 28 de juny i opcionalment dissabte 29 al matí, en horari de 10 del matí a les 6 de la tarda, amb un descans per dinar entre 14:00 i 15:00, per tal de menjar i si cal per fer desplaçaments. Entre d’altres activitats, se’n faran d’especials:

  • Dimecres 26 de juny es visitarà el Museu del Cinema de Girona, i es farà un Itinerari Màgic-Científic pel Barri Vell de la ciutat.
  • Dijous 27 de juny a la tarda hi haurà pràctiques en una Biblioteca de Girona, i es participarà a l’activitat “Enraholem la Ciència” a la mateixa Biblioteca.
  • Divendres 28 de juny hi haurà una festa de cloenda a càrrec dels propis participants.
  • Dissabte 29 de juny hi haurà activitats opcionals especials
  • Es visitarà una col·lecció relacionada amb la màgia i la ciència de l’àrea geogràfica de Girona.

Ubicació

El Campus tindrà la seva seu al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, que és accessible en autobús des del centre de Girona amb la línia urbana L8.cemc19-cartell-v3

Capacitat

Donades les característiques del Campus i la seva intensitat, el número màxim de participants que es podran acceptar serà de 20.

Professorat

A part dels dos coordinadors (Miquel Duran i Fernando Blasco), el Campus comptarà amb professors que són científics i mags professionals. També comptarà amb professors júniors d’àmplia experiència en el camp de la màgia i ciència, estudiants universitaris. Finalment, es comptarà amb ajudants joves, exalumnes de les tres primeres edicions del Campus.

Organització

Aquest Campus està organitzar per l’equip de treball de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG, i forma part del projecte de Màgia i Ciència, que ha obtingut finançament parcial per part de la FECyT.

El Campus és un pas més en la relació entre màgia, ciència i educació, que al 2015 ja vam treballar amb la I Trobada de Ciència, Màgia i Educació, a Girona, i al 2017 al MUNCyT d’Alcobendas, amb un notable èxit. Llavors, vam poder compartir idees entre mags, científics i educadors, per poder-les aplicar millor a cada àmbit de treball. Ara volem que siguin els més joves qui comencin a conèixer aquesta confluència. Aquest projecte també inclou l’Escola de Divulgadors Científics, on estudiants universitaris fan experiències de comunicació i divulgació, tot col.laborant amb els diferents projectes de la C4DUdG.

Resums anuals:

Aquests resums us poden donar una idea del que us espera per a la nova edició.

L’equip organitzador té una bona experiència en aquest tema. La posada en escena anomenada “La Màgia de la Taula Periòdica” va obtenir una Menció d’Honor al concurs Ciencia en Acción de 2014 a Barcelona, i ha estat representada als Caixafòrums de Lleida, Tarragona i Girona, al Museu de la Ciència de Valladolid, a Saragossa i Sevilla, i en events internacionals a Nancy (França) i a Londres. També hem participar a Science is Wonder-ful a Brussel.les, Teaching with Mysteries a Leiden (Holanda) o al Science Piknik (Varsòvia).

Totes aquestes accions estan destinades a incrementar la cultura científica de la societat, introduint la ciència a la cultura quotidiana.

Responsables del campus: Miquel Duran i Fernando Blasco

Professors del campus i programa: a concretar properament.

Cartell del Campus 2019

Preu

En sí mateix, el Campus no té cost d’inscripció per als participants, és de franc, perquè es financia gràcies al projecte subvencionat per la FECyT i a ajuts del Consell Social de la UdG. El Campus inclou el dinar i dos pica-pica, un a mig matí i a un altre a mitja tarda. No inclou pas la residència, ni l’esmorzar ni el sopar.

Els participants que siguin de fora de Girona hauran de cobrir la possible despesa de dormir, esmorzar i sopar. Si desitgen allotjar-se a la Residència Universitària RESA de Montilivi, el cost estimat és de 240 EUR, en aquest cas (esmorzar, sopar i dormir).

Hi ha la possibilitat d’atorgar beques parcials o totals als estudiants interessants als quals els calgui allotjament.

Uniformitat 

Els participants del campus rebran samarretes identificatives que hauran de portar durant l’horari establert.

Sol.licitud de participació

Les persones interessades (estudiants de 4rt d’ESO, i de 1r i 2n de Batxillerat, cicles CFGM i CFGS) en assistir a aquest Campus, hauran d’emplenar el formulari que hi ha a la pàgina https://goo.gl/forms/ynAbFXPboDERttpY2 fins 27 de maig. En un dels apartatats, hauran d’exposar el seu interès pel Campus, què els motiva a demanar la seva assistència, i per què creuen que haurien de ser seleccionats.

En cas de dificultat amb el formulari, caldrà enviar un e-mail a ecme@magcimooc.net

La comunicació de persones acceptades es farà, com a molt tard, el 31 de maig.

Donat que el Campus es financia amb recursos públics i que no suposa cap cost d’inscripció, els estudiants admesos hauran de signar un “compromís d’assistència”, per no afectar negativament a altres estudiants que hi estiguéssin interessats i que no hagin estat seleccionats.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s