Inscripcions obertes per a la 7a edició del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència (27/6-1/7/2022)

De dilluns 27 de juny fins a divendres 1 de juliol (ampliable a dissabte 2) els estudiants preuniversitaris aficionats a la màgia i a la ciència tornaran a tenir una cita a Girona amb el VII Campus d’Estiu de Màgia i Ciència. Mitjançant diferents activitats combinaran els seus coneixements científics amb habilitats artístiques, tot comprovant que efecticament art i ciència són compatibles. En concret, aquest Campus planteja un enriquiment educatiu fent servir la màgia, a la vegada que presentarà algunes tendències en il.lusionisme que són possibles gràcies als avenços de la ciència.

Aquesta edició recupera la presencialitat plena del Campus d’Estiu, sempre que les circumstàncies sanitàries siguin positives, és clar.

El Campus està obert a estudiants de 4rt curs d’ESO i de 1r i 2n curs de Batxillerat (també CFGM/GS), encara que excepcionalment es podrà admetre estudiants de 3r curs d’ESO.

cemc22-cartell-amb-cs

Inscripció 2022: mitjançant aquest formulari

Video promocional

Contingut

El campus s’articularà al voltant de 7 nuclis temàtics. Hi haurà sessions teòriques a càrrec de professors i estudiants universitaris de l’Escola de Divulgadors Científics de la C4DUdG, i sessions pràctiques.

L’objectiu del Campus és que els participants aprenguin conceptes científics, i també que desenvolupin les seves habilitats comunicatives. Per aixó, per la tarda es faran sessions pràctiques, en algun cas a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

1. Història. Els científics com a mags. La màgia cerca efectes sorprenents, desconeguts per al públic. Els avenços científics poden trobar elements desconeguts. Des de sempre, els mags se n’han aprofitat.

2. La ciència de les coses curioses. Hi ha molts de fets científics que, sense arribar a semblar màgia, criden la nostra atenció. Curiositats científiques, jocs i trencaclosques apareixeran en aquest mòdul.

3. Màgia amb pocs secrets. S’hi veurà, entre d’altres temes, reaccions que hi ha a la cuina, enganys visuals amb il.lusions òptiques, figures increïbles com flexàgons i paradoxes percerptives.

4. La ciència explica la màgia. Començarem a descriure alguns fets científics que han estat, i són, utilitzats pels il.lusionistes. Apareixeran nocions sobre òptica, magnetisme, superconductivitat i neurociència.

5. Màgia per introduir ciència. Hi ha molts de conceptes científics difícils d’entendre. A vegades es poden trobar jocs de màgia que ajuden a la seva introducció. En veurem alguns exemples (amb jocs inclosos).

6. Màgia matemàtica, física i química. Adaptarem jocs de màgia als currículums d’ESO i Batxillerat de Matemàtiques, Física i Química.

7. Màgia i comunicació. La forma de presentar els efectes màgics pot ser útil en la comunicació de la ciència i també en la comunicació interpersonal. Hi aprofondirem en aquest capítol.

Planificació

El Campus es desenvoluparà des de dilluns 27 de juny fins a divendres 1 de juliol, i opcionalment dissabte 2 de juliol al matí, en horari de 2/4 de 10 del matí a 6 de la tarda.

Agenda prevista per a aquesta VII edició de 2022:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1evCPOTy6ifCl8THxhKCC-Zb-8Esy6xx4l9xt-9g2X5Y/edit?usp=sharing 

Com a exemple d’activitats que s’han anat fent, es mostra aquí el que es va fer presencialment a la IV edició (veure els diferents resums dels anys anteriors).

  • Dimecres 28 de juny es visitarà el Museu del Cinema de Girona, i es farà un Itinerari Màgic-Científic pel Barri Vell de la ciutat.
  • Dijous 29 de juny a la tarda hi haurà pràctiques en una Biblioteca de Girona, i es participarà a l’activitat “Enraholem la Ciència” a la mateixa Biblioteca.
  • Divendres 30 de juny hi haurà una festa de cloenda a càrrec dels propis participants.
  • Dissabte 1 de juliol hi haurà activitats opcionals especials
  • Es visitarà una col·lecció relacionada amb la màgia i la ciència de l’àrea geogràfica de Girona.

En tot cas, en el marc de les activitats no presencials, es duran a terme tallers grupals, classes i jocs diversos, sempre sota la supervisió de professorat sènior i júnior.

Ubicació

El Campus tindrà la seva seu a la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, que és accessible en autobús des del centre de Girona amb la línia urbana L8 (només com informació, ja que no hi ha presencialitat)

Capacitat

Donades les característiques del Campus i la seva intensitat, el número màxim de participants que es podran acceptar serà de 20. Ara bé, aquest número és ampliable en funció de les circumstàncies.

Codirectors:

  • Miquel Duran, professor de química física de la UdG (@miquelduran)
  • Fernando Blasco, professor de matemàtica aplicada de la UPM (@fblascoxyz)

Coordinadors i coorganitzadors:

  • Sílvia Simon, professora de química física de la UdG i directora de la @c4dudg (@silviasimonr)
  • Carles Alcaide, estudiant de química de la UdG (@carles_ab_26)
  • Joan Grèbol, estudiant de química de la UdG (@jgrebol10)
  • Núria Alsina, química i MACMoMer (@nur_ap98)

Professors júnior:

  • Arnau Güibes, estudiant del doble grau d’enginyeria i ade de la Udg (@argu301)
  • Carla Casals, estudiant del grau d’enginyeria de sistemes aeroespacials de la UPC (@carlacasals07)
  • Pau Corney, estudiant del grau de biotecnologia de la UdG (@pau.corney)

Col·laboradors:

  • Artur Antúnez, exprofessor de l’IES Narcís Xifra de Girona i mag (@themagartur)
  • Gerard Borrell, mag (@gerardborrell)
  • Josep Duran, professor de química inorgànica de la UdG (@reaccionapepduran)
  • Aythami Soto, químic i youtuber divulgador (@aschemist)
  • Jordi Duran, mag, educador i comunicador

Patrocinadors: