A la final de #cienciaenaccion de Viladecans

cea18-1

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Viladecans, ben a prop de Barcelona, la final del certamen Ciencia en Acción. Es tracta d’una fira on s’hi presenten tota mena de treballs científics per part de grups d’estudiants de secundàra o de divulgadors, que prèviament van presentar la seva proposta en una crida pública, i que van ser seleccionats.

El nostre projecte de Màgia i Ciència ha estat implicat especialment amb dues propostes: la de Boxes and Polycubes, un taller de matemàtiques, i la de Mendeleiev Secrets, una posada en escena, evolució de la Màgia de la Taula Periòdica.

Divendres la Judit Torrent es va encarregar, ajudada per l’Anna Torrecilla, del taller de capses i policubs, amb un reguitzell de joves, que havien participat en alguna de les tres edicions del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència. A part del taller, la principal tasca de divendres va ser el muntatge d’una taula periòdica dels elements a partir de cubs de cartró de 10x10x10 cm.

Dissabte al matí va passar el jurat, ben aviat, pel taller de capses i policubs, i els nostres joves van respondre a les seves preguntes. La taula peròdica multicolor quedava molt bé, encara que la densitat de participants i la petita taula que cada taller tenia, ens va dificultar fer el taller tal com ens hagués agradat.

El taller de matemàtiques, per cert, va ser premiat pel públic per ser mostrat a l’Àgora, un espai premium a l’entrada de l’edifici Cúbic de Viladecans.

A la 1 va ser el nostre torn de representar l’espectacle Secrets de Mendeleiev. Van ser tres jocs de màgia matemàtica fent servir la Taula Periòdica, ajudats pels joves, i amb en Pep Duran fent un joc experimental al principi i al final: el primer, transformant terra i aigua en aire i foc (els quatre elements de l’antiguitat); l’últim, un conjunt de 6 vasos on l’aigua quedava negra de cop, però a intervals de pocs segons que el mag podia endevinar.

Vam quedar contents de la posada en escena, encara que les condicions de l’espai no eren les millors. És clar que els el altres tres espectacles van tenir les mateixes condicions que nosaltres. En aquest passi hi va assistir el jurat, amb qui vam poder intercanviar reflexions acabat l’espectable.

Quan la gent ja recollia, vam tenir el segon espectacle de Secrets de Mendeleiev. En aquest segon passi, vam comptar amb l’assistència de la Rosa Ros, directora de Ciencia en Acción, a qui cal felicitar per l’èxit assolit en aquesta nova edició, igual que cal felicitar en Jordi mazón, professor i divulgador de la UPC, regidor de l’ajuntament de Viladecans i responsable de l’organització local.

Sortint del segon passi de Secrets de Mendeleiev, en Fernando i en Miquel van fer Màgia al Bar, amb una trentena d’assistents.

A l’apartat de matemàtiques, el nostre taller de Boxes and Polycubes no va tenir premi. La veritat és que els altres tallers estaven bé, i que portaven molta gent, sobretot de l’entorn no universitari. En canvi, a l’apartat de Posada en Escena, vam merèixer una Menció d’Honor, que ja vam obtenir el 2014 amb #lamtp. L’espectacle guanyador va ser el de les científiques universitàries de Sevilla, de conscienciació del paper de les científiques a la història. Francament, mereixien guanyar, tan per la temàtica com pel propi espectacle.