El II Campus d’Estiu de Màgia i Ciència, a punt!

Quinze nois i noies de 16 a 18 anys han estat seleccionats per a la II edició del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència, organitzat per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Universitat de Girona (C4DUdG). Aquest Campus tindrà lloc la setmana del 26 al 30 juny, en horari de 9:30 a 18:00, de forma intensiva.

A aquesta quinzena d’estudiants preuniversitaris se n’hi uniran cinc més que ja van participar en la primera edició, per tal de treballar en un entorn d’innovació en el camp d’intersecció entre la màgia i la ciència: com amb la màgia es pot ensenyar i aprendre ciència, i com la ciència permet entendre la màgia i crear nous efectes.
D’aquests nous participants, i a diferència de la primera edició, varis provenen de fora del territori UdG. I igual que en la primera edició, hi ha un equilibri de gènere poc habitual en activitats relacionades d’alguna forma amb la màgia.

blog-cemc16-768x553Al llarg dels cinc dies del campus, els participants rebran formació en màgia matemàtica, física i química, en la relació entre màgia i ciència, i ens aspectes comunicatius i psicològics de la màgia aplicats a l’aprenentatge de la ciència. També duran a terme un projecte que mostraran a la sessió de cloenda divendres 30 de juny al vespre, a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

La màgia no és només conèixer secrets i muntar misteris, sinó també adquirir habilitats en arts afins. En aquesta segona edició, es comptarà amb en Marc Sàbat, president a Girona de la Societat Espanyola d’Il·lusionisme, que farà una xerrada-taller sobre “cardistry”, l’art de manipular les cartes amb elegància fent tota mena d’efectes, i que va ser un dels mags convidats al recent FIMAG de Torroella de Montgrí.

També es visitarà el Museu del Cinema de Girona, per exemple per analitzar la relació de Meliès, el primer cinema i la màgia, i es durà a terme una edició especial de l’Itinerari Màgic-Científic per Girona.

Totes les activitats del Campus tindran lloc a la Facultat de Ciències de la UdG. En l’organització del Campus hi intervindran també estudiants de la Facultat de Ciències que formen part de l’Escola de Comunicadors Científics de la C4DUdG.

La iniciativa del Campus d’Estiu s’emmarca en un projecte finançat per la FECyT (Fundación Española de Ciencia y Tecnología) que ja ha rebut subvenció durant tres anys consecutius i que està liderat per Miquel Duran, professor de química de la UdG, i Fernando Blasco, professor de matemàtiques de la Universitat Politècnica de Madrid. Juntament amb el projecte de Comunicació Científica Low-Cost, liderat per Sílvia Simon, professora de química de la UdG, conformen els projectes estrella de recerca en comunicació científica de la C4DUdG.

Sobre el I Campus d’Estiu de Màgia i Ciència

L’any passat, entre el 4 i 8 de juliol de 2016, ja va tenir lloc la primera edició d’aquest campus, amb 20 participants: https://magsci.eu/2016/07/11/un-cop-dull-al-cemc16-cinc-histories

Sobre la C4DUdG

La Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Universitat de Girona va ser creada l’any 2007, i té com a objectiu fomentar l’ús dels mitjans digitals en totes les fases dels processos de recerca i desenvolupament, catalogar i indexar el coneixement digital resultant, i socialitzar-lo tot facilitant-ne l’accés i la consulta per part dels ciutadans integrats en la societat de la comunicació, així com per part dels agents empresarials que hi estiguin interessats.