Buscant la màgia de la tecnologia i fent màgia matemàtica, a #yomobcn

image-463

Entre el 27/2 i el 2/3/2017 el nostre projecte tindrà una activitat pròpia a YoMoBCN: Busca la màgia de la tecnologia, el Youth Mobile Festival. I també, sota el patrocini de la FCRi, farà l’espectacle Màgia Matemàtica.

Busca la màgia de la tecnologia

Seràs capaç de trobar la màgia de la tecnologia? Segueix-nos i sorprèn-te de les coses impossibles.

Resum:

Els participants recorreran en una visita guiada diferents llocs i stands de YoMoBCN. A cada lloc s’hi farà un petit joc de màgia relacionat amb l’activitat de l’stand, a càrrec dels científics-mags Fernando Blasco i Miquel Duran, ajudats per joves divulgadors-mags. Els participants, en grups de 25-30 màxim, no tan sols s’hi divertiran, sinó que aprendar conceptes nous i podran conscienciar-se amb els diferents missatges tecnològics. Aquesta activitat incorpora també la divisió del grup en equips i l’assignació de puntuació a diferents proves, amb premis per als participants. Aquesta visita guiada és una adaptació de l’Itinerari Màgic-Científic que ja s’ha desenvolupat vàries vegades a Girona, i que s’està implantant en d’altres poblacions i a YoMoBCN, per primer cop, en una pròpia Fira.

Los participantes recorrerán en una visita guiada, de una duración aproximada de 40 minutos, distintos stands de YoMoBCN con una singularidad relevante de cara a la ciencia, la tecnología y los dispositivos móviles. En cada stand seleccionado se llevará a cabo un pequeño juego de magia relacionado con la actividad principal del stand, por parte de los coordinadores-magos.

Se trata de una adaptación a YoMoBCN del itinerario mágico-científico que hemos desarrollado ya en Girona, y que está previsto próximamente en Figueres y en Torroella de Montgrí (también se prevé en Barcelona y otras ciudades). En este itinerario se conjuga el interés científico de los espacios que configuran el itinerario (visita guiada), con los juegos, ilusiones o experimentos sorprendentes.

Los participantes, en un número máximo por itinerario que estimamos en un grupo-clase (unos 25-30 máximo) no tan sólo se divertirán, sino que debido a la concentración máxima de atención que requiere un juego de magia, aprenderán conceptos de cada punto seleccionado, además de concienciarse con los mensajes asociados a cada stand.

Además, se introducirá un elemento gamificador, ya que el tipo de juegos e ilusiones conllevarán la división del grupo en equipos y la asignación de puntos a cada uno. Al final del itinerario, se proporcionarán distinciones, badges y medallas sin que la competitividad sea la estrella, solamente como acompañamiento a la ya intensa atracción de la magia científica.

La preparación del itinerario mágico-científico la realizarán sus responsables a lo largo de las primeras horas de YoMoBCN. Por esa razón es mejor que el primer día no haya actividad de esta propuesta, o por lo menos que no haya por la mañana.

Se trata de un taller especial, puesto que en lugar de ser un taller fijo en el espacio, los participantes recorrerán distintos stands de YoMoBCN, elegidos previamente por los coordinadores del taller, que tengan una singularidad relevante de cara a la ciencia, la tecnología y los dispositivos móviles. En cada uno de ellos los coordinadores-magos (Fernando Blasco, Miquel Duran y estudiantes-magos) realizarán un juego de magia adecuado a la temática del stand.

Los participantes conocerán el aspecto más singular de cada uno de los stands seleccionados (el itinerario partirá y llegará, de forma circular, al stand de la C4DUdG, que forma parte de otra propuesta a YoMoBCN). Pero además se les introducirá, en función de su edad, conceptos clave relacionados con cada stand, vinculados al curriculum.
A lo largo del itinerario, los participantes llevarán un identificador que permita distinguirlos visualmente de forma rápida, y que den visibilidad a la iniciativa.

Màgia Matemàtica

19868498668_aa471ea666_k

Diversió i misteri assegurats: veuràs la màgia de la matemàtica davant dels teus ulls, però també la sentiràs entre les teves pròpies mans.

Resum

Els participants en aquest espectacle gaudiran de jocs de mans, sorpreses i efectes espectaculars i que semblen impossibles, basats en propietats matemàtiques. En algun cas, el secret del joc es revelarà, per tal de mostrar la importància del principi matemàtic. Els conductors, el matemàgic Fernando Blasco i el químic Miquel Duran, ajudats per joves divulgadors, convidaran a diversos espectadors a pujar a l’escenari i a participar activament de l’espectacle. Alguns dels jocs es faran amb dispositius mòbils i, com a efecte final, la matemàgia la faran els propis espectadors, que veuran com a les seves pròpies mans el que sembla impossible es fa possible. En definitiva, els participants no tan sols gaudiran d’un espectacle divertit i amb efectes impossibles, sinó que s’emportaran a casa algun record  tangible… i també potser algun secret

Els participants en aquest espectacle de 45 minuts de durada gaudiran de jocs de mans, sorpreses i efectes espectaculars i que semblen impossibles, basats en propietats matemàtiques. En algun cas, el secret del joc es revelarà, per tal de mostrar la importància del principi matemàtic. Con en tot espectacle de màgia, els conductors convidaran a diversos espectadors a pujar a l’escenari i a participar activament de l’espectacle. Alguns dels jocs es faran amb dispositius mòbils, aportant encara més misteri i unint la tradició més clàssica de la màgia amb les tecnologies mòbils. I com a efecte final, la matemàgia la faran els propis espectadors, que veuran com a les seves pròpies mans el que sembla impossible es fa possible.

Els jocs que s’hi faran seran visibles per a tot l’auditori, sigui perquè els elements que es fan servir són de gran mida, sigui perquè es fa servir material que es pot visualitzar al projector multimèdia. La captació continuada de l’atenció dels participants està assegurada per la propietat intrínseca d’un espectacle de màgia.

Els jocs de mans basats en principis matemàtics s’han mostrat com a eines motivacionals excel.lents que proporcionen formes excitants per introduir els estudiants a la natura de les demostracions matemàtiques i per introduir-los a nous conceptes teòrics.

Un dels principis que s’ensenyarà serà el de paritat, però també se n’esmentaran d’altres, i també la connexió amb la informàtica i els mòbils, com és la notació binària o l’estructura de les pantalles dels dispositius digitals.

La màgia és una forma molt important de diversió, i té el potencial per motivar els estudiants en moltes matèries, en particular en les STEAM, algunes de les quals podrien veure’s com a molt abstractes i fins i tot avorrides. Aquest espectacle també pretèn proporcionar una cara amable a aquestes disciplines, sense caure en un menysteniment dels altres àmbits del coneixement.

Al llarg de l’actuació es duran a terme 6 jocs, d’una durada d’entre 3 i 8 minuts, que seguiran un fil argumental adequat i que combinaran l’humor amb la rigurositat. Els conductors, Fernando Blasco i Miquel Duran, tenen una bon experiència en dur a terme aquesta activitat, tant a grups-classe petits, com a audiències mitjanes (Caixafòrums, Universitats, Museus de la Ciència) i també en grans auditoris (Auditori Municipal Nancy 2015, Queens Mary Univ. Theater Londres 2015).

Aquest espectacle mostrarà com la màgia, en el sentit de fer possible allò impossible, té l’habilitat de despertar la curiositat, que és la mimllor forma de fomentar la motivación dels estudiants per aprendre. Cal tenir en compte que la relació estreta entre la màgia i les diferents ciències la fa un bon vehicle per ensenyar els concepts abstractes de les ciències físiques, les matemàtiques, la informàtica, i d’altres disciplines relacionades. La màgia, en el context d’aquesta actuació, s’adreça més aviat a respondre preguntes, a diferència d’una actuació màgica en un espectacle normal, on l’objectiu és deixar les preguntes sense respondre.  

Al final de l’espectacle es gravaran petits clips de 10-15 segons amb les valoracions d’assistents, que seran posteditades en un video més llarg. Igualment es demanarà als participants que es facin selfies amb alguns dels elements físics de l’espectacle (sempre subjectes a lanormativa vigent de respecte a la privacitat dels menors d’edat).

Aquest espectacle forma part del projecte “De la Màgia de la Ciència a la Ciència de la Màgia”, finançat per diverses convocatòries competitives, en especial de la FECyT (http://magsci.eu)

Els participants veuran que les matemàtiques són a la base de la nostra societat, que són divertides i que són útils. I també els despertarà la curiositat pels temes que s’hi tractaran, en particular de les matemàtiques, de tal forma que l’espectacle esdevé una eina efectiva de formació.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s