A punt per a la III Edició del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència #cemc18

cemc17-grupg

Setze nois i noies de 16 a 18 anys han estat seleccionats per a la III edició del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència, organitzat per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Universitat de Girona en col·laboració amb l’Institut de Química Computacional i Catàlisi. Aquest Campus tindrà lloc la setmana del 25 al 29 juny, en horari de 9:30 a 18:00, de forma intensiva.

A aquests estudiants preuniversitaris s’hi uniran estudiants de la facultat de ciències de la pròpia Universitat de Girona i un equip de sis professors universitaris i mags, entre els quals el professor Paul Nugent, coordinador del Programa de suport al professorat de física d’Irlanda, dos professors de secundària (Sergio Belmonte i Artur Antúnez), i l’educador, comunicador i mag Jordi Duran. Del grup organitzador local la Sílvia Simon, directora de la C4D, i en Pep Duran, professor de química, també hi col·laboraran.

Sota la coordinació de Fernando Blasco i Miquel Duran, la Judit Torrent serà la responsable organitzativa, ajudada per l’Anna Torrecillas i en Pau Martinou.

Totes aquestes persones treballaran en un entorn d’innovació en el camp d’intersecció entre la màgia i la ciència: com amb la màgia es pot ensenyar i aprendre ciència, i com la ciència permet entendre la màgia i crear nous efectes.

Al llarg dels cinc dies del campus, els participants joves rebran formació en màgia matemàtica, física i química, en la relació entre màgia i ciència, i ens aspectes comunicatius i psicològics de la màgia aplicats a l’aprenentatge de la ciència. A la vegada, tant els joves participants, com els estudiants de la UdG i el professorat treballaran en diferents projectes, com la preparació de tallers de policubs, l’obra “Secrets de Mendeleiev” per a l’Any Internacional UNESCO 2019 de la Taula Periòdica dels Elements, la ciència del Cub de Rubik, i la comunicació de la mecànica quàntica.

Els projectes desenvolupats, amb jocs de màgia i ciència, seran mostrats a la sessió de cloenda de divendres 29 de juny al vespre.

La màgia no és només conèixer secrets i muntar misteris, sinó també adquirir habilitats en arts afins. En aquesta segona edició, els mags Jordi Duran i Sergi Belmonte, juntament amb l’irlandès Paul Nugent, seran els nous professors que faran aportacions singulars en el camp de la màgia de prop, la matemàgia, i la màgia de la física.

Els participants faran una visita al Museo Dalí de Figueres, tot observant el component més científic de l’obra de Dalí que s’hi exposa, a més de repassar les activitats de caire més científic de la vida del pintor, que es va interessar molt per la ciència, com queda reflectit en algunes de les seves obres més conegudes. També visitaran el Museu del Juguet, per la seva col·lecció d’estris i de curiositats relacionats amb la ciència.

Totes les activitats del Campus tindran lloc a la Facultat de Ciències de la UdG.

La iniciativa del III Campus d’Estiu s’emmarca en un projecte finançat per la FECyT (Fundación Española de Ciencia y Tecnología) que ja ha rebut subvenció durant quatre anys consecutius i que està liderat per Miquel Duran, professor de química de la UdG, i Fernando Blasco, professor de matemàtiques de la Universitat Politècnica de Madrid. Juntament amb els projectes de Comunicació Científica Low-Cost i de la Nit de la Recerca a Catalunya, liderats per Sílvia Simon, professora de Química de la UdG, conformen els projectes estrella de recerca en comunicació científica de la C4DUdG.

Sobre el I i el II Campus d’Estiu de Màgia i Ciència de la Universitat de Girona

L’any 2016, entre el 4 i 8 de juliol de 2016, va tenir lloc la primera edició d’aquest campus, en format pilot: https://magsci.eu/2016/07/11/un-cop-dull-al-cemc16-cinc-histories

L’any 2017, entre el 26 i el 30 de juny, va tenir lloc la segonda edició del campus: https://magsci.eu/2017/06/30/un-satifactorio-cemc17-segunda-edicion-del-campus-de-verano-de-magia-y-ciencia/

Sobre la C4DUdG

La Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Universitat de Girona va ser creada l’any 2007, i té com a objectiu fomentar l’ús dels mitjans digitals en totes les fases dels processos de recerca i desenvolupament, catalogar i indexar el coneixement digital resultant, i socialitzar-lo tot facilitant-ne l’accés i la consulta per part dels ciutadans integrats en la societat de la comunicació, així com per part dels agents empresarials que hi estiguin interessats.

Més informació: http://c4d.udg.edu i http://magsci.eu/cemc

Foto: els participants de la II edició del Campus, a les escales de la Catedral de Girona (juny 2017). Foto en alta resolució: https://photos.app.goo.gl/Tp5PnJhbjSuFad1t5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s